Oldal kiválasztása

AS 300 vagy AS 200?

 

A DELTA gyártmányú AS 300-as PLC és az AS 200 PLC két különböző típusú programozható logikai vezérlő, amelyeket ipari alkalmazásokban használnak. Mindkét PLC a DELTA AS sorozat része, amely széles körű funkciókat és modulokat kínál a felhasználóknak.

Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk, hogy miben különbözik és miben egyforma ez a két PLC, valamint hogy hogyan választhatunk közöttük.

Az AS 300-as PLC a legújabb modell, amely több memóriát, gyorsabb feldolgozási sebességet és nagyobb bővíthetőséget biztosít, mint az AS 200. Az AS tpusú PLC képes akár 32 bővítőmodul csatlakoztatására. Az AS 300-as PLC program kapacitása128 kilo lépés, míg az AS 200-é csak 64 kilo lépés. Az AS 300-as PLC feldolgozási sebessége 0,24 µs/bit, míg az AS 200-é 0,5 µs/bit.

Azonban mindkét PLC hasonlóan alapvető tulajdonságokkal rendelkezik, mint például a beépített kommunikációs portok, a támogatott programozási nyelvek és a kompatibilis szoftverek.

Mindkét PLC rendelkezik RS-232 és RS-485 portokkal, amelyek lehetővé teszik az adatátvitelt más eszközökkel. Mindkét PLC támogatja a létra-, utasításlista- és strukturált szöveges programozási nyelveket, amelyek megfelelnek az IEC 61131-3 szabványnak.

Mindkét PLC kompatibilis a DELTA ISPSoft szoftverrel, amely egy egyszerű és könnyen használható programozó és konfiguráló eszköz.

A választás az AS 300-as PLC és az AS 200 PLC között függ az alkalmazás igényeitől és a rendelkezésre álló erőforrásoktól. Ha nagyobb teljesítményre, memóriára és bővíthetőségre van szükségünk, akkor az AS 300-as PLC lehet a jobb választás. Ha viszont egyszerűbb és olcsóbb megoldást keresünk, akkor az AS 200 PLC elegendő lehet. Mindkét esetben biztosak lehetünk abban, hogy a DELTA AS sorozat megbízható és hatékony vezérlést biztosít.

Delta gyártmányú PLC-k összehasonlítása

 

A Delta gyártmányú PLC-k (programozható logikai vezérlők) széles körben alkalmazhatók az ipari automatizálás területén. A PLC-k elektronikus műveleteket végeznek, és könnyen tárolhatók, bővíthetők, valamint szekvenciális/pozíciós vezérlést, időzített számlálást és bemeneti/kimeneti vezérlést biztosítanak. A Delta PLC-k gyors logikai műveleteket, gazdag utasításkészletet és többféle funkciókártyát kínálnak, valamint támogatják a különböző kommunikációs protokollokat, így a Delta AC motorhajtást, szervót, ember-gép interfészt és hőmérséklet-szabályozót az ipari hálózaton keresztül egy teljes „Delta megoldásba” kapcsolják. A Delta PLC-k három fő sorozatból állnak: AH sorozat, AS sorozat és DVP sorozat.

Az AH sorozat a magas szintű alkalmazásokhoz nyújt automatizálási megoldásokat. A moduláris hardverstruktúra, a fejlett funkciók és a nagymértékben integrált szoftver egy rendszermegoldást biztosít a folyamatvezérlési alkalmazásokhoz. Az AH sorozat többféle CPU-t (standard, redundáns és mozgás) és bővítőmodult kínál, valamint többtengelyes mozgásvezérlést végezhet mozgáshálózaton keresztül, például EtherCAT-en, hogy nagy sebességű, nagy pontosságú gépvezérlést hajtson végre.

Az AS sorozat egy kompakt moduláris középkategóriás PLC, amely mindenféle automatizált berendezéshez tervezett nagy teljesítményű többcélú vezérlő. Az AS sorozat standard CPU-ja a Delta saját fejlesztésű 32 bites SoC CPU-jait használja a fokozott végrehajtási sebességhez (40 k lépés/ms), és akár 32 bővítőmodult vagy akár 1024 bemenetet/kimenetet támogat. Pontos pozíciós vezérlést biztosít akár 8 tengelyhez CANopen mozgáshálózaton keresztül és max. 6 tengelyhez impulzusvezérléssel (200 kHz). Az AS sorozat mozgás CPU-ja EtherCAT/CANopen mozgásvezérlési interfészt és több kommunikációs portot tartalmaz. Emellett mozgásvezérlési funkcióblokkokat is kínál, amelyek megfelelnek a nemzetközi szabványoknak, és akár 16/24 valós tengelyt szinkronizálhat egy frissítési ciklusban. Az AS sorozat vezérlőit széles körben használják a csomagoló-, nyomtatási-, címkéző-, textil- és gyógyszeripari gépekben.

Az AS sorozatról további információkat a következőkben olvashat:

– Az AS sorozat CPU-ja beépített RS-485 porttal *2, Mini USB porttal, Ethernet porttal és Micro SD kártya foglalattal rendelkezik.
– Az AS sorozat robosztus rackless dizájnt és szabadalmaztatott DIN sín csipeszeket használ a közvetlen dugaszolható / kihúzható modul telepítéséhez és cseréjéhez.
– Az AS sorozat számos modult kínál a választáshoz: digitális I/O modulok, analóg I/O modulok, terhelés cella modulok, hőmérséklet mérési modulok, soros kommunikációs modulok, ipari busz modulok és tengely pozícionáló vezérlő modulok.
– Az AS sorozat ISPSoft szerkesztő szoftvert használ a programozáshoz, hardver konfiguráláshoz, hálózati kommunikációhoz, rendszer diagnosztikához és pozícionálási tervezéshez.

A DVP sorozat a Delta DVP-S sorozatának magasabb kategóriás modellje. Nagyobb programkapacitást és adatregisztereket biztosít az igényesebb és összetettebb alkalmazásokhoz. A DVP sorozat CPU-ja beépített 4 magas sebességű számlálóbemenettel rendelkezik, akár 4-tengelyes vezérlést (impulzus) és akár 8-tengelyes (CANopen) pozíciós kimenetet támogat (opcionális). Több protokollt és robusztus hálózati funkciókat biztosít, és a felhasználók gyorsan elvégezhetik az integrációt és a csatlakozást a felhasználóbarát konfigurációs szoftver segítségével.

 

Az ipari elektronika fejlődése

Az ipari elektronika a villamosmérnöki tudományág, amely az elektromos energiát alakítja át és szabályozza az ipari alkalmazások számára. Az ipari elektronika olyan eszközöket és rendszereket foglal magában, mint a motorok, a frekvenciaváltók, a szervóhajtások, a PLC-k, a szenzorok, a mérőműszerek, az automatizálás és a robotika. Az ipari elektronika fejlődése szorosan összefügg az ipar 4.0 koncepciójával, amely az ipari folyamatok digitalizálását és összekapcsolását jelenti.

Az ipari elektronika fejlődésének egyik legfontosabb tényezője az energiatakarékosság. Az ipari elektronikus eszközök segítenek csökkenteni az energiafogyasztást és a károsanyag-kibocsátást, valamint növelni a termelékenységet és a minőséget.

Az ipari elektronikus eszközök egyre intelligensebbek, öntanulók és adaptívak, képesek kommunikálni egymással és más rendszerekkel. Az ipari elektronika fejlődésének másik fontos tényezője a biztonság. Az ipari elektronikus eszközök segítenek megelőzni a baleseteket, védeni az emberi életet és a környezetet, valamint megfelelni a szabványoknak és előírásoknak.

Az ipari elektronika fejlődése folyamatos kihívásokat és lehetőségeket jelent a villamosmérnökök számára. A villamosmérnököknek naprakészeknek kell lenniük az új technológiákban, alkalmazniuk kell a legjobb tervezési gyakorlatokat, és együtt kell működniük más szakterületekkel. Az ipari elektronika fejlődése hozzájárul az iparág versenyképességéhez, innovációjához és fenntarthatóságához.

AS 228P PLC központ

A DELTA gyártmányú AS 228 PLC központ ismertetése

A DELTA AS 228 PLC központ egy programozható logikai vezérlő, amely ipari alkalmazásokban használható. A PLC központ a DELTA AS szériájának egyik tagja, amely magas teljesítményt, megbízhatóságot és rugalmasságot kínál a felhasználóknak. A PLC központ a következő főbb jellemzőkkel rendelkezik:

– 16 bemenet és 12 kimenet, amelyek digitális jeleket képesek fogadni és küldeni.

– 32 bites processzor, amely 0,5 µs ciklusidővel dolgozik.

– 64 KB programmemória és 64 KB adatmemória, amelyek bővíthetők opcionális memóriakártyákkal.

– Beépített RS-232 és RS-485 kommunikációs portok, amelyek lehetővé teszik a PLC központ csatlakoztatását más eszközökhöz vagy hálózatokhoz.

– Támogatja a leggyakoribb programozási nyelveket, mint a Ladder Diagram, Function Block Diagram, Instruction List és Structured Text.

– Támogatja a MODBUS, PROFIBUS és CANopen ipari kommunikációs protokollokat.

– Könnyen telepíthető és karbantartható a kompakt méretnek, a moduláris felépítésnek és a felhasználóbarát szoftvernek köszönhetően.

A DELTA AS 228 PLC központ ideális választás olyan ipari alkalmazásokhoz, mint a gépvezérlés, az automatizálás, a folyamatirányítás, az épületautomatika és a megújuló energia. A PLC központ segítségével növelheti a termelékenységet, csökkentheti a költségeket és javíthatja a minőséget. Ha többet szeretne megtudni a DELTA AS 228 PLC központról, látogasson el webáruházunkba, vagy lépjen kapcsolatba velünk. 

A Direct Link funkció (a PLC programozó szoftverben)

A Direct Link funkció olyan funkció, amely lehetővé teszi a programozó számára, hogy fel, vagy letöltse a PC-ről közvetlenül a HMI-hez csatlakoztatott PLC-re, vagy PLC-ről a programot.

Tehát a PLC a HMI-n keresztül csatlakozik a PC-n futó programozó szoftverhez.

Ez a funkció akkor hasznos, ha a PLC nehezen hozzáférhető helyen van a szekrény belsejében, estleg túl közel a nagyfeszültségű ezközökhöz, Ön  elfelejtette magával vinni az RS232 programozó kábelt (DVPACAB2A30), vagy csak el kívánja kerülni  a bosszantó és néha megbízhatatlan USB-RS232 átalakítókat.

Régebben is volt erre lehetőség, de a fő problémát az jelentette, hogy nem sikerült a PLC és a HMI hibakeresése ugyanabban az időben.  A régi típusok esetében amikor a HMI bypass üzemmódban futott (tehát rajta keresztül volt kapcsolat a PC és a PLC között) a kijelzőn gyakorlatilag nem volt értékelhető adat. Ezen változtat az új Direct Link funkció. Indítsa el a videót!