A létradiagram alkalmazása a PLC programozásban

A PLC-k többnyire a létradiagramnak nevezett programozási nyelvet használják, amely a hagyományos relélogikában használt elektromos áramkörök grafikus ábrázolása. Ebben a cikkben elmerülünk a létralogika alapjaiban és a PLC programozásban való használatában.

Mi az a Ladder Logic?

A létralogika egy programozási nyelv, amelyet logikai áramkörök létrehozására használnak PLC-kben. A hagyományos relélogikában használt elektromos létradiagramokon alapul, ahol a teljesítmény egy sor érintkezőn és tekercsen keresztül áramlik a gép működésének vezérlésére.

A létralogika egy grafikus nyelv, ami azt jelenti, hogy szimbólumokat és diagramokat használ az áramkör logikájának ábrázolására. Ez megkönnyíti a technikusok és mérnökök számára a PLC-programok logikájának megértését és hibaelhárítását.

A létralogika alapja

A létralogika két alapvető elemből áll: érintkezőkből és tekercsekből. Az érintkezők jelentik a PLC bemeneteit, például érzékelőket vagy kapcsolókat, míg a tekercsek a kimeneteket, például a motorokat vagy szelepeket.

Az érintkezőket és a tekercseket lépcsők kötik össze, amelyek a létradiagramon vízszintes vonalak. A lépcsők az áramkör logikáját képviselik, az érintkezők bemenetként, a tekercsek pedig kimenetként működnek.

Az áramkör logikáját az érintkezők és tekercsek elhelyezése és elrendezése határozza meg. Például, ha egy érintkező normál esetben nyitva van, és egy tekercshez van csatlakoztatva, a tekercs csak akkor kap feszültséget, ha az érintkező zárva van. Ez lehetővé teszi összetett logika létrehozását egyszerű szimbólumok és diagramok segítségével.

Létra logikai szimbólumok

A létralogika sokféle szimbólumot használ az áramkör különböző elemeinek ábrázolására. Íme néhány kiragadott példa a létradiagramban leggyakrabban használt szimbólumok közül:

 • Normálisan nyitott érintkező: Ez a szimbólum azt az érintkezőt jelöli, amely normál esetben nyitva van, és aktiváláskor zár.      —Ι  Ι—
 • Normál esetben zárt érintkező: Ez a szimbólum azt az érintkezőt jelöli, amely normál esetben zárt, és aktiváláskor bontódik    .—Ι ⁄ Ι—
 • Tekercs: Ez a szimbólum tekercset vagy kimenetet jelöl.  —(  )
 • Időzítő: Ez a szimbólum egy időzítőt jelöl, amely egy tekercs aktiválásának késleltetésére használható.                       —⌈TMR  T0  K10⌉
 • Számláló: Ez a szimbólum egy számlálót jelöl, amellyel megszámolható, hányszor aktiválódik egy tekercs                  —⌈CNT  C0  K10⌉  

Hogyan használják a létralogikát a PLC programozásban?

A PLC programozás magában foglalja egy létra-logikai program létrehozását, amely vezérli egy gép vagy folyamat működését. A program létra logikai szimbólumok és diagramok segítségével készül, majd feltöltődik a PLC-re.

A program feltöltése után a PLC végrehajtja a program logikáját, be- és kikapcsolva a kimeneteket a kapott bemenetek alapján. Ez lehetővé teszi a gépek és folyamatok precíz vezérlését, így a PLC-k az ipari automatizálás elengedhetetlen eszközeivé válnak.

A Ladder Logic előnyei a PLC programozásban

A létralogika számos előnnyel jár, ha PLC programozásban használják:

 • Könnyen érthető: A létralogika könnyen érthető szimbólumokat és diagramokat használ, így elérhetővé teszi a minimális programozási tapasztalattal rendelkező technikusok és mérnökök számára.
 • Könnyű hibaelhárítás: A létralogika grafikus jellege megkönnyíti a hibaelhárítást és a problémák azonosítását a PLC programokban.
 • Rugalmas: A létralogika lehetővé teszi összetett logika létrehozását egyszerű szimbólumok és diagramok segítségével, így rugalmas programozási nyelv.
 • Költséghatékony: A PLC-k és a létralogikai programozás költséghatékonyabb, mint a hagyományos relélogika, mivel kevesebb huzalozást igényelnek, és könnyebben karbantarthatók.

Példák a létralogikára a PLC programozásban

Néhány példa arra, hogyan használják a létralogikát a PLC programozásban:

 • Motorvezérlés: A létralogikával vezérelhető a motorok működése egy gyártó üzemben. Az érzékelők és kapcsolók bemenetei a motorok be- és kikapcsolására használhatók, időzítőkkel pedig a motor működésének időtartamát lehet szabályozni.
 • Szállítószalag vezérlés: A létralogikával vezérelhető a szállítószalagok működése raktárban vagy elosztó központban. Az érzékelők bemenetei segítségével a szállítószalagon lévő csomagok észlelhetők, tekercsekkel pedig be- és kikapcsolható a szállítószalag.
 • Hőmérsékletszabályozás: A létralogikával szabályozható a hőmérséklet egy gyártóüzemben vagy más ipari környezetben. A hőmérséklet-érzékelők bemenetei felhasználhatók olyan hőcserélők aktiválására, amelyek be- és kikapcsolják a fűtési vagy hűtési rendszereket.

Hogyan tanuljunk létralogikát

Ha érdekli a létralogika és a PLC-programozás tanulása, számos forrás áll rendelkezésre az induláshoz.

Online tanfolyamok

Több online tanfolyam áll rendelkezésre, amelyek létralogikát és PLC-programozást tanítanak. Ezek a kurzusok jellemzően videó előadásokat, gyakorlati megoldásokat tartalmaznak, amelyek segítenek elsajátítani a létralogika alapjait és a PLC programozásban való használatát.

Könyvek

Számos könyv is elérhető, amelyek lefedik a létralogika és a PLC programozás alapjait. Ezek a könyvek általában diagramokat és példákat tartalmaznak, amelyek segítik a fogalmak megértését és valós helyzetekben való alkalmazását. Nézzen utána a “Delta PLC Start” című blog bejegyzésünkben

PLC programozási szolgáltatások

Ha ipari környezetben szeretné megvalósítani a PLC-programozást, érdemes lehet PLC-programozási szolgáltatást bérelnie. Ezek a szolgáltatások egyedi PLC-programok létrehozására specializálódtak bizonyos alkalmazásokhoz, és segíthetnek a PLC gyors és hatékony üzembe helyezésében. Keressen bennünket a “Kapcsolat” oldalon.

Népszerű PLC programozó szoftverek

A PLC programozáshoz számos szoftver opció áll rendelkezésre, de a legnépszerűbbek közül néhány:

 • Delta DVPSoft: A DVP sorozatú PLC-k, VFD sorozatú beépített PLC-vel rendelkező frekvenciaváltók programozásához.
 • Delta ISPSoft: A DVP az AS valamint az AH sorozatú PLC-k. és a VFD sorozatú beépített PLC-vel rendelkező frekvenciaváltók programozásához készített programozó szoftver.
 • OMRON CX Programmer: az Omron valamennyi C tipusú PLC-jéhez készült programaozó szoftver.
 • Siemens TIA portál: Ez a szoftver Siemens PLC-k programozására szolgál, és felhasználóbarát felületet és fejlett programozási lehetőségeket kínál.
 • Mitsubishi GX Works3: Ez a szoftver a Mitsubishi PLC-k programozására szolgál, és a programozási lehetőségek és szolgáltatások széles skáláját kínálja.
 • Allen-Bradley RSLogix 5000: Ezt a szoftvert Allen-Bradley PLC-k programozására használják, és széles körben használják az ipari automatizálási iparban.

Következtetés

A létralogika egy hatékony programozási nyelv, amelyet a PLC programozásban használnak. Számos előnnyel rendelkezik, beleértve a könnyű használatot, a rugalmasságot és a költséghatékonyságot. A létralogika alapjainak megértésével megkezdheti saját PLC-programjainak létrehozását, és kihasználhatja a PLC-k által az ipari automatizálásban kínált számos előnyt

 

Protected by Security by CleanTalk