Oldal kiválasztása

Kandó Kálmán Alapítvány

Az alapítványt az önkormányzat alapította 1991-ben. Nevét a híres fázisváltós villamos mozdony feltalálójáról, Kandó Kálmánról kapta, akinek őseit rendkívül sok szál kapcsolja Egerfarmoshoz, jelentősebb ideig éltek a Kandó Kúriában.

Az alapító okiratban megfogalmazott célkitűzéseket figyelembe véve folytatja kuratóriumunk munkáját, ennek megfelelõen alapításától kezdve az alapítványunk különbözõ tevékenységekben vett részt.

Legjelentősebb a Millennium évében állított Kandó Kálmán mellszobor, mely a település központjában található. Az önkormányzat Kandó Kálmán születéséhez kötõdően minden évben falunapot rendez. Ezen alkalmakkor meghívjuk Kandó Kálmán leszármazottait és koszorúzással egybekötött ünnepséggel emlékezünk meg a feltalálóról.

Legfõbb célunk a hátrányos helyzetû és szociálisan rászoruló emberek támogatása. Több ízben osztottunk élelmiszer és szaloncukor csomagot rászoruló nagycsaládoknak és idősebbeknek. Karácsony alkalmával minden évben játszóházat szervezünk a gyermekeknek , ahol karácsonyfadísz és kisebb ajándékok készítésére van lehetőségük és apró finomságokkal kedveskedünk számukra.

Célkitűzéseinkben szerepel a település infrastrukturális fejlesztése is. Ennek jegyében 2007-ben adománygyűjtést szerveztünk a község temetőjében lévő ravatalozó elő tető megépítésére. Nagy örömünkre szolgált, hogy egy nagyobb összeggel hozzá tudtunk járulni az elõ tetõ megépítéséhez.

2009-ben az egerfarmosi 6 és 10 év közötti gyermekeknek szerveztünk 4 napos napközis tábort, az iskola pedagógusaival közösen. Ezt rendkívül fontosnak tartjuk, mivel sok gyermeknek csak ez alkalommal volt lehetõsége nyári táborozásra.

Eredeti célkitûzéseink kibõvültek a hagyományõrzéssel is, szeretnénk a régmúlt hagyományait feleleveníteni.

A kuratóriumnak munkáját több önkéntes segítõ támogatja, akikre mindig számíthatunk. Az önkormányzat tagjaival való jó személyes kapcsolatunk megkönnyíti az együttmûködést. Számos esetben nyújtottak már segítséget hivatalos ügyekben, valamint anyagilag is támogatja alapítványunkat. Irodahelyiséget is az önkormányzat biztosít számunkra.
Már ötödik éve sikerült elnyernünk az NCA mûködési célú pályázatot. Az alapvetõ mûködési költségeinket ebbõl fedezzük.

Alapítványunk létrehozása óta a község javát segíti és a jövõben is erre fogunk törekedni.

Zsámba Istvánné
kuratóriumi elnök